Gastro tipy
30.10.2024 aktualizováno 12.11.2024 12:13
Varujeme tě! Při čtení tohoto článku se ti budou sbíhat sliny a pravděpodobně budeš potřebovat některý z podniků urychleně navštívit. Pokud to riskneš, pusť se dál.
1. asado grill
2. Lobster Family Restaurant
3. Steak Restaurant Olomouc
Děláš skvělé steaky a myslíš, že bys tu neměl chybět? Napiš nám.
Raw
Úplně syrový stejk, ze kterého ale neteče krev. Sem spadá oblíbený tatarák a také carpaccio - tenké plátky hovězího, které se podávají syrové, zakapané nejčastěji kyselou omáčkou.
Blue Rare
Stejk se zprudka opeče a hned sundá. Uvintř je pak krásně šťavnatý.
Rare
Peče se o chvíli déle, okraj je propečenější, ale uvnitř maso zůstává červené a šťavnaté.
Medium Rare
Oblíbená varianta. Uvnitř růžový, směrem k okraji hnědne. Šťáva z něj neteče.
Medium
Zlatá střední cesta. Stejk je pořád šťavnatý, na řezu má ale hnědou barvu, jen střed je mírně narůžovělý.
Medium Well
Tohle už je docela propečený stejk, na řezu je hnědý, jen ve středu zůstávají mírné stopy růžové barvy. Už není tak šťavnatý a hodně rychle tuhne, musí se tedy podávat a konzumovat okamžitě po upečení.
Well Done
Tohle kuchaři nemají rádi. Stejk se sice zcela propečený, ztrácí však chuť, vůni i šťávu. Udělat ho z kvalitního masa je škoda, protože si nevychtunáš jeho jemnost. Mistři ho před opékáním natřou olivovým olejem a rozmarýnem, pak chutná docela dobře.
Stejk je jedním z nejstarších pokrmů. Opečený kus syrového masa si dopřávali naši předkové od dob, kdy objevili oheň. A od těch dob se, kromě kultury stolování, moc nezměnilo. Stejk si, kromě mamuta, můžeme dát prakticky z jakéhokoliv zvířete: od drůbeže, přes zvěřinu, ryby až po takovou exotiku, jako je třeba krokodýl. Králem stejků je ale hovězí a připravit ho dobře, v tom je přece jen trochu víc umu, než jen hodit kus masa na pánev. Správní kuchaři to vědí a věnují masu hlavně před jeho zpracováním takovou péči, aby pak na talíři bylo šťavnaté, propečené přesně podle vašich přání a aby se doslova rozplývalo na jazyku. Kde jsou takoví kuchaři v Olomouci? Na to odpoví následující text.
Asado je způsob argentinské úpravy masa na grillu asador s dřevěným uhlím. Od srpna 2023 v Olomouci funguje luxusní restaurace, která si tento způsob přípravy dala do názvu. "Naše jídla připravujeme ze špičkových surovin podle receptur šéfkuchaře Michala Duračky. Na otevřeném ohni přímo před vašima očima. Srdcem naší restaurace je Mibrassa Parilla grill, který zaujme profesionály a nadchne fanoušky grilování," lákají do podniku jeho provozovatelé. Kromě výborného hovězího tu můžeš ochutnat i jiná masa, ryby či grilovanou zeleninu. Zajít sem lze i na polední menu, které je sestaveno s ohledem na sezonní nabídku. Určitě oceníš profesionální servis a milou obsluhu.
Více informací najdeš na webu.
Opravdoví machři na stejky jsou i v Lobsteru. Dělají je z hovězí svíčkové a i tady si můžete být jistí, že maso nepochází z velkochovu, že kráva, kterou jíte, si užila pastvu na louce a že maso zrálo přesně tak dlouho, jak je třeba, aby se stejk doslova rozpadal na jazyku, ať už si ho poručíte připravit jakkoliv.
Náš osobní tip: Tagliata di manzo, což je špička ze svíčkové, v jednoduché kombinaci se zeleným pepřem a rozmarýnem. A k tomu hranolky s lanýžovým olejem a parmezánem. V Lobsteru mají navíc opravdu velký výběr vína a obsluha o něm hodně ví, takže si buď jistý, že ti poradí to pravé.
Více informací najdeš na webu.
Opravdovými mistry na stejky jsou v podniku, který má tuhle delikatesu přímo v názvu. Najdeš ho v Hodolanech, naproti vyhlášenému Entree. (Mimochodem, patří stejnému majiteli.) V nabídce jsou stejky na všechny možné způsoby ze skotu z Česka, USA nebo Finska. Můžete si být jistí, že tohle maso mělo všechnu péči, kterou potřebuje, restaurace navíc garantuje, že pochází od farmářů, kteří se o dobytek starají tak, aby nestrádal.
Oběd či večeře tady je mimořádným zážitkem, ale určitě stojí za to si ho dopřát. A největší delikatesa? Chateaubriand s omáčkou financiére s lanýži.
Více informací najdeš na webu.