Gastro tipy
19.6.2023 aktualizováno 12.11.2024 11:11
Pizza sice vypadá jako jednoduché jídlo, připravit ji tak, aby byla zároveň křupavá, šťavnatá a zároveň chutnala božsky, to je umění, které neovládá zdaleka každý, kdo toto původem italské jídlo nabízí. Poradíme místa, kde si v Olomouci zaručeně pochutnáš na té nejlepší pizze, připravené pravými mistry.
1. Lobster Family Restaurant
2. Restaurace U Kristýna
3. Street Pizza Olomouc
4. Pizza Pollo
Děláš skvělou pizzu a myslíš, že bys tu neměl chybět, napiš nám.
Pizza se dělí na několik typů. Ta u nás nejoblíbenější je neapolská. Těsto je vyrobeno pouze z mouky, vody a droždí, optimálně by mělo aspoň dva dny zrát. Ingredience jsou soustředěny uprostřed, pizza je charakteristická křupavými nadýchanými okraji.
Méně obvyklá, alespoň v našich končinách, je pizza v římském stylu. Ta je mnohem větší a tenší, s křupavou krustou tenkou jako list papíru. Ingredience pokrývají celý povrch a kraje jsou minimální. Často má oválný tvar. V těstu je oproti neapolské variantě i olivový olej.
Italští přistěhovalci přivezli pizzu s sebou do Ameriky, kde tento pokrm prošel obměnou. Místo pece se americká pizza často připravuje na pánvi. Těsto je hutnější a okraje vyšší a širší. Američané je s oblibou plní sýrem nebo dokonce párkem.
"Pizzu pečeme v neapolském stylu - s charakteristickými připálenými a nadýchanými okraji a tenkým středem. Používáme kvalitní italské suroviny a tak máte jistotu, že naše pizza je přesně taková, jak má pravá neapolská vypadat," říkají o své delikatese v restauraci Lobster. Vybrat si můžeš z mnoha druhů, třeba klasická Napoli, sýrová, ostřejší Diavola či specialita s plody moře. Několik druhů pizzy tu také pravidelně mají na poledním menu.
Restauraci najdeš v horním patře Galerie Šantovka v Olomouci, více informací o ní se dozvíš na webových stránkách.
"Tradiční italskou pizzu připravujeme z čerstvých a kvalitních surovin dovážených přímo z Itálie. Odtud jsme si dovezli také naši prvotřídní měděnou pec. Tvoří dominantu prostoru restaurace a vy můžete s úžasem sledovat hbité pohyby našeho pizzaře i obratnost, se kterou pizzu z pece vytahuje," lákají tě na svou pizzu ve vyhlášeném podniku U Kristýna.
I tady si můžeš vychutnat klasiku jako je třeba Capriciossa se žampiony či Pollo se špenátem a kukuřicí. A najdeš tu i speciální pizzu v níž se snoubí chuť mozarelly s olomouckými tvarůžky.
Restaurace se nachází v centru Olomouce ve Wurmově ulici. Více informací se dozvíš na webových stránkách.
Tradiční neapolskou pizzu si můžeš dát i v poměrně novém podniku Street Pizza Olomouc. Sídlí v Sokolské ulici a kdo ho jednou navštívil, ví, že si tu dá jednu z nejlepších pizz ve městě. Potrpí si tu na italské suroviny a na výběr je opravdu hodně druhů. Navíc tu mají i speciální pizzu s bazalkovým pestem. Podnik je malý a zaměřen je spíše na prodej s sebou. Můžeš využít i možnosti rozvozu.
Více najdeš na stránkách podniku.
Olomoucká klasika je Pizza Pollo. Mají tu velký výběr, od klasických rajčatových až k pizzám s plody moře či rybami. Můzeš si tu dát i speciální pizzu Calzone, což je vlastně jakási přeložená kapsa s ingrediencemi uvnitř. Restauraci najdeš na Tabulovém vrchu, pokud si však chceš pizzu vychutnat doma či v práci, můžeš si ji objednat přes eshop, kde jsou na výběr i dvě velikosti.
Více informací najdeš na webových stránkách restaurace.
Jídlo obdobné dnešní pizze bylo připravováno již v pravěku. Jednoduché koláče na způsob pizzy připravovali již starověcí Egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. Zejména kvůli velkému rozvoji užívání rajčat v italské gastronomii se v 18. století začala pizza formovat do moderní podoby, kterou známe teď. Jedna z nejznámějších pizz – pizza Margherita se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr).
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.